Adequació de la legislació espanyola d’Aigua de Consum Humà
L’1 d’agost es va publicar al BOE, el Real Decreto 902/2018, de 20 de juliol, pel qual es modifica la següent legislació:
- Real Decreto 140/2003, de 7 de febrer, pel qual s’estableixen els criteris sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum.
- Real Decreto 1798/2010, de 30 de desembre, pel qual es regula l’explotació i comercialització d’aigües minerals naturals i aigües de brollador envasades per a consum humà
- Real Decreto 1799/2010, de 30 de desembre, pel qual es regula el procés d’elaboració i comercialització d’aigües preparades envasades per al consum humà.
Algunes de les modificacions més importants que afecten el Reial Decret 140 / 2003 son:
- Els laboratoris d’anàlisi que realitzin menys de 5.000 mostres/any han de tenir els mètodes d’anàlisi validats i documentats segons la norma UNE-EN-ISO 17025 o altres equivalents a nivell internacional
- Els laboratoris que realitzin més de 5.000 mostres/any, han d’estar acreditats segons la norma UNE EN ISO 17025 en els mètodes d’anàlisi.
- Per als paràmetres, a més d’indicar l’exactitud i precisió requerida, s’indica també la incertesa de mesura.
- Es modifiquen algunes freqüències de mostreig tenint en compte el volum d’aigua distribuïda o produïda cada dia en una zona d’abastament i les avaluacions de risc realitzades. En la nova legislació indica que si s’utilitza aigua de pou o superficial per a ús d’aigua de consum humà, encara que siguin menys de 100m3/dia, s´ha de fer sempre una anàlisi completa de potabilitat anual, que abans amb el RD 140 no era obligatori i depenia del que indiqués cada Pla de Vigilància Autonòmic.
- Es podran reduir la llista de paràmetres i la freqüència de mostri establerta a l’annex V, tenint en compte:
- La freqüència de mostreig d’E coli en cap cas s’ha de reduir
- Pel que fa als altres paràmetres s’estableixen disposicions específiques.
- S’indica l’obligatorietat per als gestors de l’elaboració d’un Pla Sanitari de l’Aigua, quan la zona proveïda superi els 50.000 habitants, que haurà de ser aprovat per l’autoritat sanitària de cada comunitat autònoma i que haurà de ser revisat i actualitzat almenys cada cinc anys.
Stenco compleix amb tots els nous requisits i pot realitzar qualsevol tipus d’anàlisi requerit en la legislació vigent relativa a aigua de consum humà.
Stenco, empresa experta en Anàlisi i Tractaments d’Aigües, amb més de 55 anys d’Experiència, disposa de Laboratori d’Anàlisi, acreditat a nivell internacional per la Norma UNE-EN-ISO 17025 i certificat per la Norma UNE-EN-ISO 9001, que realitza més de 45.000 mostres d’aigua a l’any i disposa del Servei de Consultoria per assessorar qualsevol problemàtica de l’aigua a nivell analític, enginyeria i de possible tractament a tot Catalunya i Espanya.